ייעוד וחזון
במהלך שנת 2020, בתהליך אסטרטגי מעמיק ומשותף של צוות המוזיאון, חברי הקיבוץ לדורותיהם, היסטוריונים ואנשי רוח, מחנכים ומדריכים, עודכנו והותאמו ייעודו של המוזיאון וחזונו, ונחקקו ערכי הפעילות שלו
לנגד עינינו הוצבו מגילות היסוד, זו של הקמת הקיבוץ (דצמבר 1943) וזו של הקמת אנדרטת מרדכי אנילביץ' (מאי 1949).
ייעוד המוזיאון
מוזיאון יד מרדכי הינו מוזיאון ומכון להוראת השואה והגבורה, ולתקומת העם היהודי בארצו. מוזיאון המספר סיפור של חיבור בין עבר והווה, עם מבט לעתיד.
מוזיאון זה, הנטוע והשואב מקהילתו שבעוטף עזה, לאור חזונם של המייסדים ולאור מורשתם של מרדכי אנילביץ', קהילת גטו ורשה ומגיני הקיבוץ בתש"ח צועד בדרך המחברת בין ציר השואה לציר התקומה. יד ביד עם החברה הישראלית המתווה את דרכה בצמתי החינוך, ערכי הדמוקרטיה, המנהיגות, המעורבות והצדק, נעצור להתבוננות ולמידה בתחנות שימור הזיכרון ההיסטורי של יהדות אירופה מראשית המאה העשרים, דרך המאבק להקמת מדינת ישראל ועד ימינו. נתבונן מעלה וקדימה, נפעל לעיצוב דור עתיד מעורב המקיים דיאלוג פלורליסטי ומגשר בחברה הישראלית, לחיזוק שורשי היהדות והציונות, וליצירת חברה טובה יותר המתמודדת עם אתגרי הזמן, תוך אימוץ ערכים הומניים ויהודיים.
"להנציח את העבר, לפעול בהווה ולהשפיע על העתיד"
חזון המוזיאון
מוזיאון יד מרדכי והמכון להוראת השואה יובילו דרך חדשנית וייחודית אשר תספר את סיפור המעבר משואה לתקומה לאור מורשתם של מרדכי אנילביץ', קהילת גטו ורשה ומגיני הקיבוץ בתש"ח.
אנו נקדם ונחתור לקיומה של חברה ישראלית פלורליסטית המעודדת שיח של גישור, ונפעל להנחלת ערכים הומניים ויהודיים, למען עתיד החברה בישראל ובעולם.
מגילת היסוד להקמת הקיבוץ, דצמבר 1943
מגילת היסוד לאנדרטת אנילביץ', מאי 1949
ערכי היסוד
כבוד האדם וחירותו
שמירה על זכויותיו, חירותו וכבודו של כל אדם, ללא הבדלי גזע, מוצא, מין, דת ומעמד
פלורליזם ורב תרבותיות
חינוך לאהבת אדם, סובלנות, פתיחות ושיח מאפשר ומגשר
שימור מורשת העם היהודי והארץ
שימור זיכרון השואה והתקומה במציאות משתנה והנחלתם לדורות הבאים
מודעות וטיפוח זהות חברתית וקהילתית
יצירת חיבורים לחברה ולקהילה וקיום פעילויות להעצמתן