פרויקט לונקה: פרויקט תיעוד והנצחה חובק עולם
מיזם צילום חינוכי ואמנותי חובק עולם.
פרויקט לונקה נקרא על שם ד"ר אלאונורה נס ("לונקה") מתל אביב. לונקה נולדה בשנת 1926, שרדה חמישה מחנות ריכוז והשמדה, עלתה לארץ אחרי המלחמה והקימה משפחה. לונקה הלכה לעולמה בקיץ 2018.
יוזמי הפרויקט הם הצלמים רינה קסטלנובו הולנדר, בתה של לונקה, וג'ים הולנדר, בנו של ג'קינו הולנדר, חייל אמריקאי שלחם נגד הנאצים באירופה במלחמת העולם השנייה. ד"ר חגי רוט, השותף לדרך, הוא חוקר במכון וייצמן, יוזם ומפיק ראשי בישראל.
הפרויקט הוא מחווה מצולמת לשורדי השואה החיים איתנו היום.
מאות צלמים מקצועיים ברחבי העולם, בני כל הדתות ובהם צלמים מהמובילים בעולם, התנדבו לצלם פורטרטים של ניצולי שואה המתגוררים בלמעלה מ-24 מדינות שונות. רבים מהשורדים זכו להגיע לגיל מופלג, והישגיהם הם מקור להשראה ודוגמה לדורות הבאים. תמונותיהם מבטאות את הבחירה שלהם בחיים מלאים לצד הכאב והזיכרונות, המלווים אותם כל העת. כל צלם יצר קשר אישי עם השורד/ת המצולם. ברגישות ובאמפתיה הצליחו הצלמים ליצור מאות צילומים מרגשים המתעדים את המפגש עם אחרוני ניצולי השואה שחיים בינינו.
יוזמת הפרוייקט, רינה קסטלנובו, אומרת עליו: "כולנו מבינים שהחשיבות היא לא רק לזכור אלא להזכיר, והחיבור היום עם הדורות של מחר הוא חיבור חזותי. הצילום – השפה שלנו – הוא שפה אוניברסלית, שבכוחה לגשר על פערים בין דוריים, לתרום לחינוך ולעזור למלחמה בבורות הקיימת בעולם בנושא השואה, ואף להעביר את המסרים של ניצולים ושורדים רבים הקוראים לאנושיות ולחמלה, בעולם שעדיין קיימת בו הסכנה שבשנאה על רקע אתני".
הניצול הצעיר ביותר אשר צולם לפרויקט הוא בן 80, והמבוגרת ביותר בת 105.
התמונות נאספו לתערוכת צילומים אשר הוצגה לראשונה במוזיאון "משואה לתקומה" בקיבוץ יד מרדכי בערב יום השואה הבינלאומי, בינואר 2020. למחרת הוצגה התערוכה גם בבניין האו"ם.
כחלק מתצוגת התערוכה במוזיאון ניתן לצפות בעבודת וידאו ארט מרגשת: עבודה זו נפתחת במיצג הוידאו "צפירה" של האמן אלון ברנשטיין, ולאחריו מוצגות תמונות הניצולים בזו אחר זו לצלילי מוסיקה מקורית שנכתבה במיוחד עבור הפרויקט.